Schab w galarecie super smakuje z sosem tatarskim, chrzanowym. Zawsze jak mam jakąś ważną imprezę , schab musi być na moim stole.

schab gotowany

Do garnka wlać wodę , włożyć schab. Schab musi być zakryty. Zagotować, zdjąć szumy. Zmniejszamy gaz, musi się lekko gotować. Dodać włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy , aż mięso będzie miękkie, około 30 minut. Ciężko tak dokładnie powiedzieć, trzeba sprawdzić odcinając kawałeczek .

gotowany schab

Jak już mięso jest miękkie, pociąć w plastry i ułożyć na półmisku.

schab na zimno

schab na zimno

Przelać wywar przez sito wyłożone gazą.  Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić aż napęcznieje. Odmierzyć litr wywaru, ta ilość powinna wystarczyć na przykrycie schabu. Doprowadzić do wrzenia i zalewać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać.  Zalać schab wywarem i pozostawić do całkowitego zgęstnienia .

schab w galarecie

Jeżeli macie ochotę na klarowanie galarety, to proszę zobaczyć w przepisie „galantyna ze szczupaka” tam dokładnie to opisałam.