Zrobiłam ten obiad dla mojego wnuka. Zajadał się z wielkim apetytem. Danie jest bardzo smaczne. Ja dla siebie dodałam na koniec trochę płatków chili, żeby podkręcić smak.

strogonoff

Zdjęcia nie są rewelacyjne , ale smak się liczy. Niestety nie wystarczyło mi czasu na zdjęcia. Mój wnuk mi na to nie pozwolił 🙂

Schab pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką, kurkumą. Dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, rozgrzać. Wrzucić schab na patelnię i smażyć aż straci kolor surowizny, nie musi być zarumieniony. Wlać tyle wody żeby schab był prawie przykryty. Dodać obrane i pokrojone marchewki i ogórki pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą.

Gotować na małym ogniu aż schab będzie miękki. W razie potrzeby podlać delikatnie wodą. Jak już schab jest miękki dodać serek topiony i śmietanę. Dalej gotować 5 minut i dokładnie wymieszać.

Podawać z makaronem lub ryżem.

Polecam, smacznego.