To danie najlepiej podać z ryżem, kopytkami lub makaronem. Idealne danie na imprezy, łatwo się go serwuje i pysznie smakuje. Jeżeli macie czas to fajnie jest go przygotować kilka godzin wcześniej. Przygotować wszystko, ale nie piec. Będzie wtedy jeszcze bardziej kruchy.

schab w sosie

Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm, następnie lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ostrą i kurkumą.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć  płaty mięsa z dwóch stron na złoty kolor, natychmiast zdjąć z patelni. Obsmażone mięso rozłożyć w żaroodpornym naczyniu.

schab pieczony

Na patelnię dodać masło i roztopić. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są małe dodać całe. Smażyć razem z cebulką chwilkę. dodać pokruszoną kostkę warzywną. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wlać śmietanę, dodać koperek i wymieszać.

schab

Zlać wszystko z patelni na mięsko. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut.

Smacznego.