Moja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam.

schab w warzywach

Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki schabu. Smażyć aż schab lekko się przyrumieni. Zdjąć schab z patelni, dodać masło. Wrzucić cebulkę i smażyć chwilkę. Paprykę oczyścić z błonek i nasionek, pokroić w wąskie paseczki. Cukinię przekroić na pół wzdłuż, usunąć nasiona. Pokroić cukinię w półplasterki. Na patelnię dodać paprykę, cukinię, musztardę, miód, przecier pomidorowy, tymianek i pomidorki. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną.

schab w sosie

Mięso włożyć na patelnię, wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie.

Gdyby płyn wyparował z patelni, podlać trochę wodą. Sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Tak rozmieszaną mąkę powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać i gotowe.

schab

Podawać z ziemniakami, makaronem ryżem lub kopytkami.

Smacznego