Schab ten będzie idealny na imprezy rodzinne jak i na specjalne obiady. Drugi sposób podania opisałam na dole 🙂
Wykonanie – schab delikatnie rozbić. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką i ostrą, rozmarynem. Jak są duże kawałki schabu można przekroić je na połowę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażyć schab na złoty kolor z obydwu stron. następnie rozłożyć schab na dnie naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni smażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Jak cebula straci kolor surowizny wrzucić kurki i chwilkę smażyć. Możecie użyć innych grzybów leśnych lub ciemnych pieczarek. Wlać bulion, sos sojowy i dodać pokrojone pomidorki suszone. Wymieszać i wylać na schab.
Pieczenie – Piekarnik nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 20 minut. Posypać potartym serem i wstawić do piekarnika na 1 minutę.
Na imprezie danie miało powodzenie. Smacznego
Drugie wykonanie
Drugi raz zrobiłam to danie na obiad do ziemniaków. Wykonanie takie samo jak wyżej, tylko pominąć ser. Na koniec dodać śmietanę do sosu i lekko zagęścić sos mąką. Zlać sos do garnuszka i zagotować sos. Mąkę przed dodaniem rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować.
Naprawdę pyszny sosik.
Polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.