Schab ten będzie idealny na imprezy rodzinne jak i na specjalne obiady. Drugi sposób podania opisałam na dole 🙂

schab

Wykonanie – schab delikatnie rozbić. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką i ostrą, rozmarynem.  Jak są duże kawałki schabu można przekroić je na połowę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażyć schab na złoty kolor z obydwu stron.  następnie rozłożyć schab na dnie naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni smażyć cebulkę pokrojoną w piórka. Jak cebula straci kolor surowizny wrzucić kurki i chwilkę smażyć. Możecie użyć innych grzybów leśnych lub ciemnych pieczarek. Wlać bulion, sos sojowy i dodać pokrojone pomidorki suszone. Wymieszać i wylać na schab.

schab

Pieczenie – Piekarnik nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 20 minut.  Posypać potartym serem i wstawić do piekarnika na 1 minutę.

Na imprezie danie miało powodzenie. Smacznego

Drugie wykonanie 

Drugi raz  zrobiłam to danie na obiad do ziemniaków. Wykonanie takie samo jak wyżej, tylko pominąć ser.  Na koniec dodać śmietanę do sosu i lekko zagęścić sos mąką. Zlać sos do garnuszka i zagotować sos. Mąkę przed dodaniem rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować.

Naprawdę pyszny sosik.

Polecam.