Sernik jest rewelacyjny, smak delikatny, bardzo puszysty. Polecam bardzo. 

sernik

Wykonanie spodu – ciastka potłuc duczkiem lub zmielić w malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy 24  cm   wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. natomiast boki wysmarować masłem. Masę z ciastek wysypać do formy i za pomocą dłoni wylepić dno i boki formy. Mocno przydusić. Odstawić.

sernik

Wykonanie ciasta – Do dużej miski wrzucić twarożek, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek budyniowy i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę,  najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie podczas mieszania wlewać mleko. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wylać ciasto na spód z ciastek.

sernik

Pieczenie 1 – nagrzać piekarnik do 175 C i piec 55 minut.

Pod koniec czasu pieczenia ubić biała ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już białka są ubite dodawać powoli cukier, ciągle ubijając.

Pieczenie 2 – tak przygotowaną pianę rozłożyć na gorącym serniku i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.

sernik

Studzenie ciasta – wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 20 minut. Następnie delikatnie rozchylić boki ciasta i zostawić aż ostygnie.

Najlepiej jeść po kilku godzinach lub na drugi dzień.

Wykonanie thermomix masa z ciastek

  • ciastka lekko zagnieść w dłoniach i wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 5, czas 5 sekund
  • dodać kawałki miękkiego masła, zmiksować obroty 5, czas 7 sekund
  • do formy o wymiarach 24 x24 cm wsypać masę z ciastek, uformować boki i dno  z ciastek.  Dno formy musi być wyłożone papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem.

Wykonanie masy serowej w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać twaróg, serek homogenizowany, cukier waniliowy, cukier puder, proszek budyniowy, olej, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
  • wlać mleko, zamieszać kopystką, zmiksować obroty 6, czas 10 sekund
  • wylać masę serową na masę z ciastek
  • Pieczenie jak wyżej, pieczenie 1

Przygotowanie piany w thermomix

  • dokładnie umyć i wysuszyć naczynie miksujące
  • wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
  • ubijać dalej obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier
  • wyjąć białka i po podpieczeniu sernika nałożyć na górę pianę
  • piec jak wyżej pieczenie 2

Studzenie jak wyżej.