Sernik jest rewelacyjny, smak delikatny, bardzo puszysty. Polecam bardzo.
Wykonanie spodu – ciastka potłuc duczkiem lub zmielić w malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. natomiast boki wysmarować masłem. Masę z ciastek wysypać do formy i za pomocą dłoni wylepić dno i boki formy. Mocno przydusić. Odstawić.
Wykonanie ciasta – Do dużej miski wrzucić twarożek, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek budyniowy i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie podczas mieszania wlewać mleko. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wylać ciasto na spód z ciastek.
Pieczenie 1 – nagrzać piekarnik do 175 C i piec 55 minut.
Pod koniec czasu pieczenia ubić biała ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już białka są ubite dodawać powoli cukier, ciągle ubijając.
Pieczenie 2 – tak przygotowaną pianę rozłożyć na gorącym serniku i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.
Studzenie ciasta – wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 20 minut. Następnie delikatnie rozchylić boki ciasta i zostawić aż ostygnie.
Najlepiej jeść po kilku godzinach lub na drugi dzień.
Wykonanie thermomix masa z ciastek
- ciastka lekko zagnieść w dłoniach i wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 5, czas 5 sekund
- dodać kawałki miękkiego masła, zmiksować obroty 5, czas 7 sekund
- do formy o wymiarach 24 x24 cm wsypać masę z ciastek, uformować boki i dno z ciastek. Dno formy musi być wyłożone papierem do pieczenia a boki wysmarowane masłem.
Wykonanie masy serowej w thermomix
- do naczynia miksującego dodać twaróg, serek homogenizowany, cukier waniliowy, cukier puder, proszek budyniowy, olej, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
- wlać mleko, zamieszać kopystką, zmiksować obroty 6, czas 10 sekund
- wylać masę serową na masę z ciastek
- Pieczenie jak wyżej, pieczenie 1
Przygotowanie piany w thermomix
- dokładnie umyć i wysuszyć naczynie miksujące
- wlać białka, dodać szczyptę soli, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
- ubijać dalej obroty 3,5 i powoli wsypywać cukier
- wyjąć białka i po podpieczeniu sernika nałożyć na górę pianę
- piec jak wyżej pieczenie 2
Studzenie jak wyżej.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.