To ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni 🙂

sernik na zimno

Upiec  mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Następnie w odstępach dodawać po jednym żółtku i już delikatniej wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, ale już mieszać tylko łyżką i bardzo delikatnie. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków blaszki do biszkoptu się nie smaruje, ani nie wykłada papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 30-35 minut. Zostawić w blaszce, aż będzie prawie zimny. Wtedy wyjąć z blaszki i przekroić na pół w poprzek.

Thermomix biszkopt – do naczynia miksującego włożyć motylek, dodać białka, ubijać 3 minuty obroty 3,5

– cały czas ubijać obroty 3,5 i wsypywać powoli cukier przez otwór u góry

– cały czas ubijając obroty 2 dodawać po jednym żółtku w małych odstępach czasowych

– mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już tylko kopystką.

– reszta jak wyżej

sernik sernik z malinami

Masa serowa – serek mascarpone i waniliowy, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy wymieszać na gładką masę. Żelatynę wsypać do kubka zalać odrobiną soku malinowego i zostawić na chwilkę, aż napęcznieje. Zagotować pozostały sok i zalać nim żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Gęstniejącą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Dodać maliny i znowu wymieszać. Ja mieszałam już łyżką, ale maliny należy lekko rozgnieść. Tak żeby było widać że one tam są, ale żeby nie były  całe. To spowoduje, że aromat malin rozejdzie się po całej masie. Wylać tak przygotowaną masę na dół biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Całość lekko przydusić. Wstawić do lodówki.

Thermomix masa serowa – serki, cukier puder, jogurt, cukier waniliowy wrzucić do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać 1 minutę obroty 3

– żelatynę zalać odrobiną soku, zostawić, aż napęcznieje. Następnie zalać wrzącym pozostałym sokiem, wymieszać dokładnie. Zostawić, aż zacznie gęstnieć.

– gęstniejącą wlać do masy twarogowej, musi być motylek,czas 20 sek, obroty 3

– dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając.

sernik na biszkopcie

Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię 🙁

Masa piankowa – żelatynę zalać odrobiną soku malinowego i zostawić, żeby napęczniała. Następnie zagotować pozostały sok dodać cukier, wymieszać i zalać tym żelatynę. Znowu dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Jak już będzie prawie gęsta za pomocą miksera i widełek do ubijania piany, ubijać kilka minut do utworzenia się puszystej piany. Przelać piankę na masę serową, przykryć ciasto dokładnie. Zostawić w lodówce co najmniej 8 godzin, najlepiej przez całą noc.

Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej

– prawie gęstą galaretkę wlać do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać 1,5  minuty, obroty 3

Ciasto jest przepyszne, polecam.