Przedsmak lata, trochę trzeba jeszcze czekać na świeże czereśnie, ja użyłam czereśnie z puszki.
Spód ciasta – ciastka kokosowe skruszyć i wymieszać z masłem. Wyłożyć je na dno okrągłej formy, przydusić i wstawić na godzinę do lodówki.
Masa z galaretki – dwie łyżeczki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody, tylko tyle żeby napęczniała. Sok wiśniowy zagotować i zalać nim żelatynę, wymieszać i odstawić, aż zacznie gęstnieć. Dodać wypestkowane czereśnie, wymieszać. Gęstniejące położyć na ciastka, zostawić trochę na górę.
Przygotowanie żelatyny do masy serowej – sześć łyżeczek żelatyny wsypać do kubka, zalać zimną wodą, tylko tyle żeby żelatyna mogła napęcznieć. Jak już napęcznieje zalać żelatynę 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić żeby przestygła i lekko zgęstniała.
Masa serowa – serek homogenizowany wymieszać razem z cukrem, mleczkiem kokosowym, cukrem waniliowym, ubić śmietanę na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Gęstniejącą żelatynę wlać do masy serowej i wymieszać, wylać na masę wiśniowo czereśniową. Na górę położyć pozostałe czereśnie i trochę masy wiśniowo – czereśniowej.
Sos do polania, nie jest konieczny ale pysznie smakuje. Sok z wiśni zagotować, dodać rozmieszaną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia. Masa powinna być lekko płynna.
Polać sokiem każdy kawałek ciasta.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.