Moja znajoma dała mi ten przepis. Tak zachwalała to ciasto że zaraz musiałam upiec to ciasto. Ciasto rewelacyjne, szczerze polecam. Będę go piekła ponownie na święta 🙂 Zdjęcia nie powalają ale nie dali mi czasu, znikało w tempie błyskawicznym 🙂
Przepis na wykonanie w thermomix na dole
Przygotowanie masy z ciastek – do malaksera wrzucić ciastka i zmielić. Masło roztopić i dodać do ciastek, ponownie zmiksować kilka sekund.
Blaszkę o wymiarach 34×26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę z ciastek na dno blaszki. Dokładnie przydusić. Wstawić do lodówki na godzinę.
Przygotowanie masy serowej – jajka utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Serek, masę jajeczną, olej, mleko, proszek budyniowy wymieszać dokładnie na gładką i lśniącą masę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać bardzo delikatnie. Delikatnie wylać masę na ciastka.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C i piec 1 godzinę i 10 minut. Jak ciasto za szybko zacznie nabierać złotego koloru przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku, ale piekarnik wyłączyć i otworzyć. Jak już piekarnik jest zimny można ciasto wyjąć.
Jak już sennik będzie zimny polać go lukrem z cukru pudru.
Sernik jest rewelacyjny.
Wykonanie w thermomix
- ciastka wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 6, czas 5 sekund
- roztopić masło i wlać do herbatników, wymieszać obroty 3, czas 4 sekundy, wyczyścić dokładnie naczynie
- wyłożyć ciastka do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- do naczynia miksującego wlać białka, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
- wyjąć białka i motylek
- do naczynia dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund
- dodać serek, budynie, mleko, olej, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty
- dodać ubite białka, wymieszać kopystką
- wylać ciasto na biszkopty
- piec jak wyżej
Maria
22 grudnia, 2021 o 15:44
Sernik w piekarniku, ale masa wyszła bardzo rzadka więc zastanawiam się czy jest sens marnować prąd 🙁 co mogłam zrobić nie tak?
Maria Gorlik
23 grudnia, 2021 o 22:51
Ta masa jest rzadka, piecz jak w opisie a potem zostaw do ostudzenia w formie. pozdrawiam