Dostałam ten przepis od mojej siostry, wszyscy się nim zajadali. Chwila i go nie było ? Sernik jest rewelacyjny, polecam
Ciasto kruche – masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Masa serowa – ser zmielić trzykrotnie, żółtka utrzeć z połwą cukru. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka i proszek budyniowy. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych białek powoli wsypywać pozostały cukier. Jeszcze chwilkę ubijać.
Śmietanę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Wylać masę serową na ciasto maślane.
Pieczenia – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem.
Dziękuję Gosiu. Buziak
Lekarze od kuchni
16 listopada, 2016 o 21:28
Puszysty sernik to podstawa każdej kuchni! 🙂
kuchcik8
17 listopada, 2016 o 12:15
Tak właśnie, nic dodać nic ująć 🙂
Karolina
16 grudnia, 2016 o 14:37
Na jaką blaszkę są te proporcje?
Ola
12 kwietnia, 2017 o 12:05
Piekę już bardzo długo, ale sernik robiłam pierwszy raz i wszyscy moi bliscy pokochali ten sernik, to była miłość od pierwszego ugryzienia.
Maria Gorlik
12 kwietnia, 2017 o 14:38
Cieszę się bardzo, znowu mi lepiej Ha ha. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych Świat
basia
13 kwietnia, 2017 o 18:44
Na jaka blache ten sernik.
Maria Gorlik
13 kwietnia, 2017 o 20:13
Ja użyłam blaszki 25 x 35 cm, pozdrawiam
barbara
15 marca, 2018 o 23:51
,Witam a mozno to ciasto podpiec.bo u mnie dol zle piecze.
Maria Gorlik
16 marca, 2018 o 00:49
Myślę że tak, 10 minut powinno pomóc. Napisz proszę jak się udało. Pozdrawiam
barbara
16 marca, 2018 o 12:57
Bardzo dziekuje za odpowiedz Jak upieke to dam znac po swietach. Tak wiec zycze Wesolych Swiat.
Maria Gorlik
16 marca, 2018 o 16:01
Mam nadzieję ze będzie smakował. Również życzę Wesołych Świąt
Ania
9 listopada, 2018 o 19:53
Pieczemy na termoobiegu czy góra dół?
Maria Gorlik
9 listopada, 2018 o 19:55
Ja piekłam góra i dół. Pozdrawiam