Dostałam ten przepis od mojej siostry, wszyscy się nim zajadali. Chwila i go nie było ? Sernik jest rewelacyjny, polecam

Sernik

Ciasto kruche – masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.

sernik

Masa serowa –  ser zmielić trzykrotnie, żółtka utrzeć z połwą cukru. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka i proszek budyniowy. Wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych białek powoli wsypywać  pozostały cukier. Jeszcze chwilkę ubijać.

Śmietanę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.

Wylać masę serową na ciasto maślane.

Sernik

Pieczenia – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem.

Dziękuję Gosiu. Buziak