Z tym sernikiem to była śmieszna sytuacja. Byłam tak zdesperowana żeby uzyskać ten sam efekt co Iza, że robiłam go 3 razy a za czwartym wyszedł jak powinien 🙂 Nie znaczy to że jest trudny, ale używałam nie takiej blaszki. W końcu Iza kupiła mi nową dokładnie w takim rozmiarze jak powinno. Dziękuję Iza i pozdrawiam. Sernik jest rewelacyjny.

sernik

Blaszka o wymiarach 36 x 25 cm, wysoka 🙂

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie podczas mieszania dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać mielony twaróg, kaszę manną, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. masa musi być gładka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej. Mieszać już bardzo delikatnie.

Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 180 C i piec 60 minut. Po upieczeniu otworzyć piekarnik, wyłączyć i zostawić ciasto aż piekarnik będzie zimny.

Sernik jest pyszny, miękki i smaczniutki.