Bardzo dobry sernik, polecam.
Wykonanie kruchego ciasta – wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i posiekać nożem. musi powstać tzw kruszonka. Następnie szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić w proporcji 1/4 – 3/4. Do tej mniejszej części dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. wmieszać dodane składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić.
Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie.
Wykonanie ciasta kruchego w thermomix
- do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki, interwał, czas 1 do 1,5 minuty
- reszta jak wyżej
Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem,skórką z cytryny. Twaróg i serek waniliowy wmieszać do masy z żółtek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać proszek budyniowy i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać już łyżką bardzo delikatnie.
Wykonanie masy serowej w thermomix
- założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
- wyjąć białka, zdjąć motylek
- do naczynia miksującego dodać twaróg, serek waniliowy, żółtka, cukier, olejek waniliowy, proszek budyniowy, ucierać 2 minuty, obroty 6
- dodać pianę z białek i wymieszać kopystką delikatnie
Wykonanie masy serowej w malakserze – wszystkie składniki oprócz białek wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie.
Na brzoskwinię wylać masę serową, obsypać kruszonką.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w blaszce aż sernik całkowicie ostygnie.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.