Dziękuje Sylwunia za przepis. To jest przepis od mojej synowej. Konsystencja sernika bardzo delikatna i puszysta, inna jak nasze serniki. 

sernik

Możecie dodać biały cukier, jak wolicie. Ja akurat miałam ten ciemniejszy brązowy cukier, dlatego mój sernik jest ciemniejszy.

Wykonanie ciasta –  w wersji dietetycznej można dodać mniej cukru. Trzy jajka i dwa żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt grecki, olej, mąkę ziemniaczaną, ziarenka i miąższ z naturalnej laski wanilii, esencję waniliową i dokładnie wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę. Dwa białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać. Blaszkę lub żaroodporne prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do blaszki. Wymiary blaszki 23-20 cm, lu trochę większa 25 x 20 cm.

sernik pieczony

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C i piec godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na kolejne 15 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto aż piekarnik ostygnie.

Wykonanie polewy – czekoladę i z odrobiną śmietany roztopić na garnuszku z parującą wodą. Wymieszać i zdjąć z pary jak już czekolada się całkowicie rozpuści. Polać czekoladą zimny sernik.