Dzisiaj chce Wam napisać przepis na śledzie w śmietanie. Jak byłam mała nie lubiłam śledzi i mama zawsze robiła to danie, w ten sam sposób ale bez śledzia. Nazywaliśmy to” śledź bez śledzia”, uwielbialiśmy to. Dzisiaj lubię śledzie , smaki się zmieniają. Polecam tak przygotowany śledzik smakuje wybornie.
Śledzie wypłukać, wysuszyć. Do miski wlać śmietanę, dodać pokrojoną drobno cebulkę , pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojone w kosteczki jabłuszko, no i śledziki. Można dodać w całości, albo pokroić w drobne kawałki.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko ładnie wymieszać, odstawić na chwilkę.
serwować te śledziki z ugotowanymi w skórkach ziemniakami. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Jak już są miękkie , odlewamy wodę i zdejmujemy skórki. Podajemy z sosem ze śmietany i śledzika.
Polecam
martyna87@wp.pl
16 listopada, 2014 o 20:45
Polecam śledzie pod każdą postacią, bardzo dużo eksperymentuję z rybami, więc śmietanowe wypróbuję na pewno! Ostatnio zajadałam się Śledzikiem z warzywami SEKO i już próbuję sama: matjasy, papryka, ogórek i cebula – naprawdę…niebo w gębie! 🙂
kuchcik8
16 listopada, 2014 o 20:56
Ja też bardzo lubię śledzie i ciągle szukam nowych pomysłów, pozdrawiam
Ja
26 kwietnia, 2024 o 08:28
Pyszne, dziekuje