Dostałam ten przepis od mojej znajomej,bardzo mi smakował więc postanowiłam go sobie zrobić.  Taki sosik można dodawać do różnych potraw, doda ostrości i słodkości.Super smakuje  z owocami morza, mięsem.

sos chilli

Do miski wrzucić oczyszczone chilli i papryczki, zmielić dokładnie za pomocą blendera, malaksera lub thermomixem, na papkę. Do garnuszka wlać ocet, wsypać cukier podgrzewać mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści.  Odstawić na 10 minut. Następnie do syropu dodać masę z chilli, papryk i  na małym gazie gotować 15 minut, potem przykryć garnek i odstawić na godzinę.

Najlepiej użyć małych słoiczków, które trzeba wygotować i wtedy już można wlać sos chilli, zakręcić lub zamknąć słoiczki. Nie gotować już słoików, odstawić na półkę do spiżarni i gotowe.

Chilli galaretka