Ten sos nadaje się do wszystkiego, na kanapki, do pieczonego mięsa, do różnych galantyn itp. Jest naprawdę pyszny.

sos tatarski

Ogórki drobno pokroić,białko z jajka pokroić drobno, grzybki marynowane położyć na sitko i przelać wodą, żeby pozbyć się ciągnącej mazi, następnie drobno pokroić. Do miseczki  wlać gęstą słodką śmietanę, majonez, chrzan, dodać grzyby,ogórki,białko z jajka, wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki do lekkiego schłodzenia i połączenia się smaków ze wszystkich składników.

sos chrzanowySosik jest rewelacyjny.

Thermomix – ogórki pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego, dodać przepłukane grzybki i białko jajka, obroty 4/ 8sek , za pomocą kopstki zgarnąć wszystko na dno, dodać majonez, śmietanę, cukier, chrzan i sól i pieprz do smaku, wymieszać obrty 4/ 6s