Pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, tępą stroną noża usunąć nasionka i miąższ, dodać wszystko do śmietany, na koniec jak już sos jest gotowy, wyrzucamy laskę wanilii. Proponuję osuszyć laskę wanilii i włożyć do słoiczka z cukrem. Ja robię tak zawsze i po jakim czasie mam swój cukier waniliowy.   Dodajemy także cukier waniliowy, szczyptę gałki muszkatołowej, cukier. Lekko podgrzewać  przez 10 minut, ale nie gotować. Żółtka ubić na puch, do żółtek dodać po łyżce gorącej masy waniliowej, mieszać.  Wlewamy wszystko do garnuszka i podgrzewać jeszcze 3 minuty.  Odstawić , ostudzić i gotowe. Jeżeli chcemy użyć sos na zimno zostawiamy laskę wanilii i wyrzucamy dopiero przed użyciem sosu, aromat sosu będzie jeszcze większy.  Można podawać gorący jak i zimny sos waniliowy.

sos z jajek

Sos jest pyszny.