Naprawdę rewelacyjny sos, można go użyć do pizzy, makaronów, na chlebek. Można go użyć jak kto chce, jest naprawdę dobry. Ten sos poleciła mi moja siostra, ona dostała ten przepis od swojej szwagierki też Małgosi.  Dziękuję.

sos

Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić na małe kawałki. Cebulki obrać i pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać i posiekać i wszystko razem wrzucić do dużej miski.  Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin.

sos z cukinią i papryką

Do garnka dodać cukier, ocet, koncentrat  pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować.

Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie.  Następnie dodać przygotowany wcześniej sos z octem i przyprawami. Gotować cały czas mieszając 30 minut.

sos

Zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę.

Przygotować słoiczki i napełnić sosem. Wstawić słoiczki do garnka wyłożonego szmatką i postawić słoiczki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczków i gotować 30 minut

Sos jest pyszny, polecam.