Mój dzisiejszy obiad, zachęcam do wypróbowania.  Zawsze jak robię spaghetti to odkładam porcję sosu do pudełka i zamrażam. Czasami jak pracuję dłużej i nie mam czasu na gotowanie, wystarczy rano wyjąć z zamrażarki a potem po pracy ugotować makaron i obiad gotowy.

makaron z indykiem

Mięso z indyka zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa z dużymi oczkami lub w malakserze  albo  thermomix, tylko nie zróbcie papki 🙂

Na dużą patelnię wlać olej, rozgrzać mocno dodać zmielone mięso z indyka, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć tak długo aż mięso będzie przesmażone około 3 minuty. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić na drobne plasterki,czosnek przecisnąć prze praskę do wyciskania czosnku. Dodać potarte warzywa do przesmażonego indyka, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory z puszki, oregano, przecier pomidorowy i sos chilli, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem . Jeżeli jest zbyt gęste dodać trochę wody, gotować na małym ogniu przez 15 minut.

spaghetti inaczej

Zagęść sos 1 łyżką mączki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu. Ugotować makaron, na gorący makaron położyć potarty ser i polać sosem. To jest mniam 🙂

obiad z makaronem