Cielęcina bardzo delikatne, ale drogie mięsko i nie każdy lubi. Zrobiłam mielone steki, ponieważ wydawało mi się że będą smaczne. Mój mąż jest głównym testującym i był bardzo zadowolony.

stek z cielęciny

Mięso zmielić w maszynce z tarczą z dużymi dziurkami. Cebulę z czosnkiem przesmażyć na maśle, aż cebula lekko zbrązowieje, dodać do mięsa. Dodać  zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryki,bułkę tartą, jajko. Wymieszać.

stek z mięsa mielonego

Formować podłużne klopsiki, smażyć na patelni z małą ilością oleju. Smażyć na dużym ogniu aż zbrązowieją, potem zmniejszamy ogień jak tylko idzie, podlewamy  wody, przykryć.

steki z cielęciny z jajkiem

Gotować około 15 minut, raz przewrócić steki.Sprawdzić czy są już przesmażone.

Na małej patelni z masłem smażymy jajko, nie obracamy. Smażyć na małym gazie, tak długo aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne.

Podawać z puree ziemniaczanym i warzywami

steki

Smacznego