Bardzo pyszne i niezwykle proste danie.

Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki na złoty kolor. Cebulki powinny być pokrojone w piórka. Zdjąć cebulkę z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Rozłożyć cebulkę na całym dnie. jabłko oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć na cebulce.

wieprzowina

Mięso obsmażyć na tej samej patelni na złoty kolor, można dodać trochę oleju gdyby patelnia była za sucha. Jak już mięso jest prawie złotawe dodać pokrojone na grube plastry pieczarki. Smażyć co chwilkę mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos.

strogonow wieprzowy

Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia.

Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Wybór należy do Was.

gulasz z szynki

To było naprawdę dobre.

Jeśli macie żeliwną brytfannę to możecie w niej upiec to mięsko, ale na bardzo małym gazie i długo wolno smażyć. Nie wolno się spieszyć. Czym wolniej tym większy aromat uzyska to danie.

Można również użyć elektrycznego garnka, ustawionego na wolne gotowanie. Uważam, że jest to najlepsze urządzenie do przygotowywania takich potraw. Długo się gotuje, ale dzięki temu danie jest pyszne.

Smacznego