Danie obiadowe, bardzo dobre i szybkie w wykonaniu, możesz podawać z ryżem lub makaronem.

wieprzowy strogonow

Na patelni rozgrzać olej i połowę masła , położyć kawałki mięsa i obsmażać aż będą lekko brązowe z obu stron około 3 minut. Zdjąć je z patelni i odłożyć na talerz. Dodać na patelnię pozostałe masło czekać aż się roztopi. Smażyć  pokrojoną w talarki cebulę, mieszając tak długo aż cebula lekko zmięknie i wtedy dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć tak długo aż  woda z grzybów wyparuje.

wieprzowina

Mięso doprawić solą i pieprzem i położyć na patelnię. Zalać śmietaną dodać gałkę muszkatołową, zmniejszyć temperaturę smażenia. Smażyć kilka minut, na koniec dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać.  W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze sprawdzam na koniec smak  czy jest dobrze doprawione.

schab w sosie

Smacznego.