Jest to przepis na klasyczny suflet serowy, można go przyrządzać na różne sposoby z różnymi dodatkami, ale zaczynamy od klasycznego, następne później.
Po pierwsze trzeba przygotować foremki do sufletów, wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą, nadmiar wysypać. Pozostałe masło wykorzystać do masy.
Przygotowanie ciasta – wlać mleko do garnuszka dodać mąkę i gałkę muszkatołową , podgrzewając, mieszać za pomocą trzepaczki do momentu aż masa się zagotuje. Chwilkę trzymać na ogniu ciągle mieszając, zdjąć z ognia dodać sery, odstawić do przesuszenia. Wbić żółtka do masy , białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi mieć wyrazisty smak. Wlać masę do foremek do 3/4 wysokości, górę foremek wytrzeć, posypać u góry dodatkowo parmezanem, ale nie za dużo.
Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 20-25 minut. Suflet musi być lekko złotawy u góry.
Podawać ciepłe .
Bardzo ważne !!!! – nigdy nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia
– piekarnik musi być dobrze nagrzany
gin
1 września, 2014 o 21:22
Uwielbiam suflety, choć do tej pory robiłam tylko na słodko. Taki też musi być pyszny 🙂
kuchcik8
1 września, 2014 o 21:30
Czasami warto zrobić coś innego, to sa suflety na kolację, z sałatą mniam. Pozdrawiam