Pyszny syrop, polecam. Tym razem zrobiłam z kwiatu czarnego bzu ale koloru purpurowego. Myślę że ten gatunek jest bardziej aromatyczny no i kolor super. Smak rewelacyjny. Ostatni moment żeby znaleźć kwiat czarnego bzu.

syrop

Zebrać kwiaty czarnego bzu w słoneczny dzień. Oczyścić z ewentualnych gości ( robaczków ), nie myć. W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. Odstawić, syrop musi ostygnąć.

Następnie dodać kwiaty czarnego bzu i cytrynę pokrojoną w plasterki. Przykryć naczynie i zostawić tak na całą noc. Następnego dnia zlać syrop. Cytryny i kwiaty odsączyć i wycisnąć syrop i sok.

Przelać syrop przez sitko i rozlać do butelek. Trzymać w lodówce.

Idealny do drinków, jako napój na upału. Oczywiście trzeba rozcieńczyć z wodą, dodać listek mięty i kostki lodu.

Pycha polecam.