Niezwykle prosta i pyszna szarlotka. Każdy ją wykona i to bez najmniejszego problemu 🙂 Ciasto jest mokre i długo utrzymuje świeżość.  Polecam Całe ciasto od początku do końca zrobił mój wnuczek Olafek 🙂

Wykonanie – Jabłka obrać i pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny i posypać cukrem(1/4 szklanki) Odstawić na pół godziny. Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym  ubić na puszystą masę. Składniki suche przesiać przez sitko i dodać do jabłek razem z masą z jajek.  Wymieszać.

Pieczenie – blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać do blaszki ciasto i piec 45 minut w temperaturze 190 C.

Ciasto można polać lukrem.

Mój kochany pomocnik 🙂

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, ubijać 1 minuta obroty 3
  • zdjąć motylek, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodać do masy jajecznej. Dodać również olej i dżem. Wymieszać obroty 6 czas 30 sekund
  • dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać delikatnie łyżką.

Smacznego.