Cudne ciasto, zapach w całym domu, delikatne i aromatyczne, mniam

jabłecznik

Wykonanie ciasta – masło, mąkę, cukier posiekać nożem na stolnicy, żeby lekko się wszystko wymieszało. Dodać jajko i żółtka, śmietanę, połączyć wszystko za pomocą noża, potem lekko zagnieść rękoma i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Masa z jabłek – obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na mniejsze kawałki. Włożyć jabłka do garnka dodać kilka łyżek wody i gotować ciągle mieszając aż jabłka lekko zmiękną, posypać cynamonem i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Na dno blachy położyć jedną część ciasta, na to jabłka, posypać bułkę tartą i drugą część ciasta pokruszyć  palcami i rozrzucić na jabłkach.

Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 50 minut. Ciasto musi być lekko zarumienione u góry.

jabłecznik

Przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem.

Ciasto jest cudne, moja siostrzyczka piecze go bardzo często, to jest tzw „pewniak” 🙂