Ciasto fajne, coś jak kruszonka. Bardzo proste i szybkie ciasto.

jabłecznik

Zdjęcia nie są piękne, ale ciasto polecam. Nie miałam zbyt dużo czasu na zrobienie pięknych zdjęć. Musicie mi zaufać że ciasto jest godne spróbowania.

Wykonanie niezwykle łatwe – kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie podzielić na trzy równe części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można dodać cynamon jeśli lubicie. Tortownicę o średnicy 20lub 23 cm posmarować grubo masłem. Następnie wsypać jedną część suchych składników, równo je rozłożyć. Przykryć połową startych jabłek. Na tym rozsypać drugą część suchych składników, rozłożyć pozostałe jabłka i ponownie składniki suche. Na wierzch rozłożyć wiórki masła. Piec 60 minut w temperaturze 200 C.

Wystudzone ciasto można polać lukrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego.