Pomysł na pyszną kolację. Zapomniany szpinak wrócił, bardzo dużo ludzi teraz go lubi i słusznie, jest pyszny.

szpinak w cieście filo

Na patelni roztopić masło i wrzuć szpinak, smażyć na małym gazie, aż szpinak zmieni swoją konsystencję na papkę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, serek ricotta, wymieszać, na koniec dodać potarty ser. Chwilkę podgrzewać, zdjąć z ognia , lekko przestudzić.

szpinak

Jeżeli użyjesz ciasto filo, każdy arkusz ciasta posmarować lekko oliwą i położyć następne arkusze ciasta w ten sam sposób. Położyć część masy ze szpinakiem, posmaruj brzegi  ciasta, zawinąć je i skleić. Posmarować górę oliwą i posypać słonecznikiem.

szpinak w cieście

Jeżeli zrobicie z ciasta francuskiego, potrzebujecie dwóch gotowych płatów ciasta francuskiego, rozłożyć  jedną warstwę na to masę ze szpinakiem i drugie ciasto, boki skleić, dalej tak samo.

Przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarniku do 180 C i piecz  25-30 minut

ciasto filo z nadzieniem

Wyłożyć kieszonki ze szpinakiem na talerz z dodatkiem zielonej sałaty.

nadzienie szpinakowe

Podawać ciepłe, smacznego

Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam