Jest to zapomniany przepis z mojego starego zeszytu, kiedyś bardzo często to robiliśmy. Warto przypomnieć o tej potrawie.
Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, posypać czosnkiem w proszku. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Smażyć mieszając, ale nie czekać aż mięso będzie brązowe, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulkę i smażyć , mieszając aż cebulka lekko zmięknie. Podlać wodą, wymieszać i podgrzewać kilka minut, na koniec dodać wino , przecier pomidorowy i gotować następne kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Podczas pieczenia woda wyparuje , jeżeli będzie za mało sosu dolać wody podczas gotowania.
Potrawę tą podawać z ryżem. Ugotowany ryż położyć na środku talerza i obłożyć mięsem z sosem.
Bardzo łatwe i smaczne danie, mam ten przepis od mojej siostrzyczki, buziaki Małgosia 🙂
Król Maciuś I
27 lipca, 2016 o 22:14
Na ile porcji jest ten przepis?
kuchcik8
27 lipca, 2016 o 22:17
Królu zabiłeś mnie tym pytaniem. Cztery osoby powinny się najeść . Pozdrawiam