Jest to przepis mojej mamuśki. Dzisiaj przeglądałam jej zeszyty z przepisami i zaciekawił mnie ten przepis. Bardzo dobre ciasto, godne polecenia.
Wykonanie – jajka, cukier, mąkę wymieszać na gładką masę. Dodać płatki, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać dokładnie. Na koniec dodać porzeczki i 3/4 ilości migdałów. Wymieszać delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Na górę rozsypać resztę migdałów i troszeczkę porzeczek.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczek musi suchy.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego dodać jajka, cukier, mąkę, zmiksować , czas 1 minuta, obroty 5
- dodać płatki , zmiksować obroty 4, czas 30 sekund
- dodać migdały i owoce, wymieszać już kopystką
- wylać ciasto do formy
Jak się całować
30 czerwca, 2021 o 22:44
Szybkie i smaczne ciasto 🙂