Szynka wyszła super, trochę się obawiałam tego soku jabłkowego, niepotrzebnie. W ogóle nie czuć soku, a smak wyszedł super.
Włożyć szynkę do dużego garnka i zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie wyjąć i osuszyć. Następnego dnia doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki do następnego dnia.
Do foliowego rękawa do pieczenia włożyć szynkę, wlać sok jabłkowy. Dokładnie zamknąć, zostawić zapas na powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 2 godziny ( 20 minut na każde 500 g , to jest informacja jak zrobicie mniejszą szynkę)
Wyciągnąć szynkę z piekarnika i zostawić kilka minut, żeby odpoczęła i lekko przestygła.
Nagrzać piekarnik do 230 C
W miseczce wymieszać jogurt grecki, cukier, musztardę. Rozerwać folię z szynki, posmarować szynkę marynatą z jogurtu. Położyć szynkę na raszki, na dno blaszki wlać wodę.
Wstawić ponownie do piekarnika na kolejną godzinkę.
Gotowe 🙂 ostudzić i serwować z sosem tatarskim lub innym. Idealna też będzie jako wędlina na kanapki.
Smacznego
mariusz
17 sierpnia, 2016 o 11:23
az dziwne ze szynka bez peklowania ma taki kolor
kuchcik8
17 sierpnia, 2016 o 11:26
Dla mnie też było zaskoczeniem . Może to ten sok zrobił, ale była pyszna . Pozdrawiam
gosia
31 sierpnia, 2016 o 11:42
Bardzo przepraszam, ale chciałam wiedzieć, co to znaczy: ” Położyć szynkę na raszki”?
kuchcik8
31 sierpnia, 2016 o 11:51
Ja mam taką blaszkę do pieczenia w której są takie takie raszki na których kładzie się mięso i wtedy nie dotyka dna. Utrzymuje mięso ponad dnem. Może każdy nazywa to inaczej To są takie metalowe- druciane podstawki. Jak tego nie masz możesz położyć mięso na blaszce, ale już niczym nie przykrywać. Mam nadzieję, że już wiesz. Pozdrawiam
Pytać zawsze można.
Nina
6 października, 2016 o 22:13
Szynka wyszła pyszna ale nie taka różowa jak Twoja.
kuchcik8
6 października, 2016 o 22:19
To może zależy od szynki, nie mam pojęcia, ale najważniejsze że dobra i zrobiona w domku. Wiadomo co się je. Pozdrawiam
Magda
20 grudnia, 2018 o 17:05
Na zdjęciach jest szynka wędzona, oszustwo…
Maria Gorlik
20 grudnia, 2018 o 17:15
To nie jest oszustwotylko pomyłka. Jest to szynka surowa ale podwędzano. W Anglii często leżą na półce razem. Powędzane zawsze będą miały ładny czerwony kolor. Zaraz dopisuje . Dziękuje za uwagę. Oszukiwanie nie miałoby sensu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świat.