Szynka wyszła super, trochę się obawiałam tego soku jabłkowego, niepotrzebnie. W ogóle nie czuć soku, a smak wyszedł super.

szynka

Włożyć szynkę do dużego garnka i zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie wyjąć i osuszyć. Następnego dnia doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki do następnego dnia.

Do foliowego rękawa do pieczenia włożyć szynkę, wlać sok jabłkowy. Dokładnie zamknąć, zostawić zapas na powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 2 godziny ( 20 minut na każde 500 g , to jest informacja jak zrobicie mniejszą szynkę)

Wyciągnąć szynkę z piekarnika i zostawić  kilka minut, żeby odpoczęła i lekko przestygła.

szynka na chleb

Nagrzać piekarnik do 230 C

W miseczce wymieszać jogurt grecki, cukier, musztardę. Rozerwać folię z szynki, posmarować szynkę marynatą z jogurtu. Położyć szynkę na raszki, na  dno blaszki wlać wodę.

Wstawić ponownie do piekarnika na kolejną godzinkę.

Gotowe 🙂 ostudzić i serwować z sosem tatarskim lub innym. Idealna też będzie jako wędlina na kanapki.

Smacznego