Użyłam gotowych tortilli tacos, ale można użyć zwykłe tortille i podpiec wieszając je na raszkach w mocno nagrzanym piekarniku. Następnie złożyć je na pół i nałożyć farsz.
Przygotowanie salsy – awokado przeciąć na pół, Wyjąć pestkę z awokado. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i dokładnie ugnieść. Dodać wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, wymieszać. Pomidory, ogórka pokroić w małą kostkę, kapustę drobno pokroić,dodać do awokado. Cebulki i szczypiorek posiekać dobro, natkę pietruszki i kolendrę posiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku.
Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć aż mięso się zarumieni. Następnie wlać odrobinę wody i gotować jeszcze chwilkę. Mięso musi być przesmażone.
Można usmażyć na grillu.
Do każdej tortilli włożyć salsę, mięso i znowu salsę. Można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Smacznego.
Magda
6 maja, 2021 o 14:04
Zrobiłam, nawet spoko, została mi tylko pekińska, która była na liście zakupów a w przepisie jej zabrakło. Pokroiłam ją na sałatkę
Maria Gorlik
7 maja, 2021 o 08:06
Zaraz sprawdzam, pozdrawiam