Uwielbiam takie jedzonko, może w Polsce jeszcze ciągle nie jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam

tajska kuchnia

W woku rozgrzać tłuszcz, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, potarty na tarce imbir, posiekaną chilli, mieloną kolendrę, sos rybny. Smażyć chwilkę, ciągle mieszając. Jak poczujecie intensywny zapach to znaczy że już wystarczy smażenia.

tajskie danie

Kurczaka pokroić w kostkę, mule umyć, krewetki oczyścić i umyć.

Do woka wrzucić mięso i smażyć mieszając aż straci kolor surowizny.Wlać pomidory z puszki, mleczko kokosowe i wywar. Zagotować, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą. Dodać bambusa i plasterki kasztana pokrojone w małe paski. Kasztany można ominąć. Dodając kasztany wlać trochę wody z puszki.( z tej co były kasztany)

tajskie danie

Makaron połamać i dodać do sosu. Gotować aż makaron będzie miękki. Teraz już tylko krewetki i mule, przykryć naczynie. Gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Mule muszą się otworzyć.

Dodać kiełki fasoli. Obsypać danie posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Do każdej porcji dodać ćwiartkę cytryny.

Smacznego