Tarta do niedzielnej kawki.
Przygotowanie ciasta– do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tary. Na dno wyciąć koło z papieru i położyć na ciasto. Obciążyć fasolą, żeby podczas pieczenia ciasto nie urosło.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 15 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć fasolę i papier. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło.
Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie.
Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać.
Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Jak już masa stężeje posypać cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego
Lula
27 lipca, 2018 o 13:49
Cud miód i maliny ! Pychota, polecam!
Maria Gorlik
27 lipca, 2018 o 16:00
Dziekuje za tak miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie