Ale, to było dobre, nic dodać nic ująć – pycha.

tarta

Ciasto kruche – zimne masło pokroić na kawałki. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować płaski placek, zawinąć w folię i na 20 minut do zamrażarki  Następnie rozwałkować ciasto ułożone pomiędzy płatami folii spożywczej. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożyć rozwałkowane ciasto na dno i na boki formy. Dno nakłuć widelcem. Na dno położyć folię aluminiową i obciążyć fasolą.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową razem z fasolką.

tarta

Przygotowanie nadzienia – w tym czasie jak piecze się spód ciasta przygotować nadzienie. Serek mascarpone, serek waniliowy, żółtka, potartą czekoladę, rozgniecione migdały, cukier puder. Za pomocą robota kuchennego wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać białka do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec 45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić aż całkowicie ostygnie.

tarta

Przygotowanie galaretki – galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić aż będzie prawie gęsta. Jak już będzie wystarczająco gęsta rozłożyć galaretkę na cieście, udekorować owocami.

Trzymać ciasto w lodówce.

tarta

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać masło, cukier, żółtko, szczyptę soli, mąkę, śmietanę, wyrobić ciasto, czas 1 minuta, interwał
  • wyjąć ciasto zawinąć w folię aluminiową, włożyć do zamrażarki na 20 minut
  • formę wysmarować i obsypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto do formy, wykładając boki i dno. Dno ciasta nakłuć widelcem. położyć folię aluminiową i rozłożyć fasolkę. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 15 minut
  • wyjąć ciasta z piekarnika
  • w międzyczasie przygotować nadzienie,
  • do naczynia dodać serki, cukier, żółtka, potartą czekoladę, wymieszać obroty 6, czas 10 sekund
  • dodać posiekane migdały, wymieszać, czas 5 sekund, obroty 5
  • wyjąć masę serową, umyć naczynie i dokładnie wysuszyć. Nałożyć motylek, wlać białka, ubić obroty 3,5, czas 3 minuty
  • dodać białka do masy serowej i wymieszać kopystką
  • wylać masę na podpieczone ciasto
  • piec w temperaturze 160 C przez 45 minut
  • zostawić w formie aż ostygnie
  • przygotować galaretkę jak wyżej

Pycha smacznego.