Możecie użyć gotowego ciasta kruchego lub zrobić samemu.  Taka tarta jest pyszna, dobrym pomysłem na kolacje, na imprezy itp

tarta ze szpinakiem i jajkami

Przygotowanie tarty z gotowego ciasta, czasami jak nie ma wystarczająco dużo czasu można użyć gotowe ciasto. Wtedy rozwinąć ciasto i ułożyć w formie do tarty. Obciąć nadmiar ciasta i wyciąć paski.

Ciasto na domową tartę – włożyć masło, mąkę jajko, szczyptę soli do miski i za pomocą miksera wymieszać wszystkie składniki przez 20 sek. Tylko muszą się lekko połączyć a masło rozbić, potem już trzeba  zagnieść rękoma. Jeżeli ciasto nie chce dać się zlepić w kulę dolać trochę zimnej wody, żeby powstała gładka masa. Włożyć ciasto do worka i stawić na  pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i  wyłożyć nim formę do tarty. Oczywiście wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Zostawić trochę ciasta na paski.

tarta z ricotta

Nadzienie : masło rozpuść na patelni dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż szpinak się rozgotuje i utworzy się papka. Następnie dodać serek ricotta, dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Jajka ubić mikserem na puszystą masę, ale nie za mocno. Do jajek dodać potarty parmezan, doprawić pieprzem, solą do smaku. Na koniec dodać szczypiorek oraz masę ze szpinaku i z sera, wymieszać.

Wylać masę na ciasto, rozwałkować ciasto i wyciąć paski o szerokości 1-1,5 cm. Ułożyć  paski ciasta tworząc szachownicę, posmarować mlekiem górę tarty.

tarta bezmięsna

Pieczenie – piekarnik musi być nagrzany do 180C i piecz 40 minut. Zawsze musisz sprawdzić stan upieczenia tarty. Lekko naciskając palcem masę,  musi ona być sprężysta, przepieczona i jajka nie mogą być lejące. Czasami trzeba lekko przedłużyć czas.

tarta z jajek

Tarta jest pyszna, na drugi dzień można ją odgrzać i jest równie pyszna. Ja zabrałam sobie do pracy na lunch, zapach drażnił nosy domowników, ale pozytywnie 🙂 zaraz musieli zobaczyć co ja znowu mam 🙂

tarta z serem

Smacznego