Bardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić chwilkę przed podaniem.
Wykonanie płatów bezowych – białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Podczas dosypywania cukru cały czas ubijać. Dodać cukier brązowy i ocet. Ubijać jeszcze chwilkę. Masa musi być sztywna.
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia. Narysować dwa koła, używając do tego celu dużego talerza. Wyłożyć po połowie białek na każdy arkusz papieru. Rozłożyć tak białka, żeby ten większy płat bezowy wychodził ponad okrąg. Natomiast ten mniejszy nie dochodził do krawędzi. Uformować nierówną górę płyt bezowych.
Pieczenie – piekarnik ustawić góra i dół. Jedną blaszkę umieścić na pierwszej półce od dołu a drugą na drugą od góry. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć do 120 C i piec płyty bezowe 1 godzinę i 20 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić płyty bezowe do ostudzenia.
Mój kochany wnuczek cały czas babcie obserwował, żeby dobrze było zrobione 🙂
Wykonanie toru – śmietanę ubić na sztywną masę. Większą płytę bezową położyć na dnie talerza, polać większą częścią śmietany. Obsypać wiśniami. Położyć mniejszą płytę bezową, polać śmietaną i obsypać wiśniami. Można posypać płatkami migdałów lub potartą czekoladą.
To jest pyszne. Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.