Mimo że nie jestem fanką czekoladowych ciast to mi smakowało. Mokre ciasto, dobry krem, całość super. Polecam.
Wykonanie ciasta – Jajka zważyć. Następnie odważyć mąkę, cukier i masło. Wszystkie produkty muszą mieć ten sam ciężar co jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą gładką masę. Jajka ubić powoli wmieszać do masła. Jak już masa jest gładka i wszystko rozmieszane dodawać powoli składniki suche. Dokładnie wymieszać. Dodać olejek waniliowy i chwilkę jeszcze mieszać.
Pieczenie – dwie takie same formy o wymiarach 17 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Do obydwu form wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut.
Ostudzić ciasto.
Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać do czekolady po łyżce serka mascarpone. Za każdym razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Formowanie tortu – jedno ciasto położyć na talerzu, posmarować połową kremu. Na to rozrzucić wypestkowane wiśnie. Przykryć drugim ciastem. Ponownie posmarować kremem. Na górę potrzeć czekoladę mleczną. Można obsypać wiśniami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Magdalena
31 maja, 2017 o 20:50
jaki elegancki 🙂
Maria Gorlik
31 maja, 2017 o 21:38
Dziękuje, pozdrawiam
małgosia
2 czerwca, 2017 o 21:09
ale mi narobiłaś apetytu :)))….
Maria Gorlik
3 czerwca, 2017 o 00:50
To marsz do kuchni???? Żart, pozdrawiam.
Martyna
11 lutego, 2020 o 08:59
Witaj. Może wydać się dziwne, że o to pytam.
Jajka ważysz w skorupce czy bez?
Pozdrawiam
Maria Gorlik
11 lutego, 2020 o 19:22
Właściwe pytanie 🙂 oczywiście że bez. Pozdrawiam serdecznie