Mimo że nie jestem fanką czekoladowych ciast to mi smakowało. Mokre ciasto, dobry krem, całość super. Polecam.

Tort

Wykonanie ciasta –   Jajka zważyć. Następnie odważyć mąkę, cukier i masło. Wszystkie produkty muszą mieć ten sam ciężar co jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą gładką masę. Jajka ubić powoli wmieszać do masła. Jak już masa jest gładka i wszystko rozmieszane dodawać  powoli składniki suche. Dokładnie wymieszać. Dodać olejek waniliowy i chwilkę jeszcze mieszać.

Tort kakaowy

Pieczenie –  dwie takie same formy o wymiarach 17 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Do obydwu form  wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut.

Ostudzić ciasto.

Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać do czekolady po łyżce serka mascarpone. Za każdym razem wymieszać.  Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier puder, ale mieszać już delikatnie. Ubitą śmietanę dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Formowanie tortu – jedno ciasto położyć na talerzu, posmarować połową kremu. Na to rozrzucić wypestkowane wiśnie. Przykryć drugim ciastem. Ponownie posmarować kremem. Na górę potrzeć czekoladę mleczną. Można obsypać wiśniami. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.