Bardzo często jak mam gości na kolację robię tortillę z kurczakiem, tym razem zapiekłam płaty tortilli w specjalnych foremkach, ale można je również zawijać.
Sos – w równych proporcjach wymieszać majonez i ketchup. Wersja dietetyczna to zastąpić majonez jogurtem naturalnym.
Mięso -Piersi kurze umyć, osuszyć , doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, chilli, oregano. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażyć przyprawione mięso z kurczaka, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Smażyć tak długo aż mięso będzie przesmażone, można doprawić przyprawą do gyrosa. Bardzo dobry smak uzyska mięsko. Podczas smażenie podlać lekko wodą , żeby mięsko nie wyschło za mocno podczas smażenia.
Przygotowanie sałatki – do dużej miski włożyć porwaną sałatę lodową lub kapustę pekińską, pokrojone pomidorki, pokrojony świeży ogórek, rzodkiewki, pęczek szczypiorku, posiekaną pietruszkę, koperek, kilka małych cebulek od szczypiorku lub jedna mała cebulka. Rozrobić gotowy z Winiary sos (smak dowolny ). Tylko rozmieszać go z olejem i polać na warzywa, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie – jeżeli macie takie foremki jak ja to włóżcie płaty tortilli do foremki lekko wysmarowanej oliwą. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą koloru. Drugi znacznie prostszy sposób to włożyć na kilka sekund płat tortilli do mikrofalówki, gorący wyłożyć na talerz na to sałatka warzywna i trochę mięska z pieczarkami i cebulką , oczywiście mięso musi być ciepłe. Na to sos ketchupowo – majonezowy, zawijamy i gotowe do serwowania.
Podawać ciepłe. Bardzo dobry pomysł na kolacje dla całej rodzinki.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.