Jest to stary przepis na gulasz, jak robiła moja mama, bardzo prosty i smaczny.

Mięso pokroić na małe kawałki, boczek wędzony lub słoninkę na drobne kostki, cebulkę poszatkować. Mocno rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju i wrzucić boczek, zmniejszyć gaz, smażyć tak długo aż boczek się stopi i powstaną tzw. skwarki. Zdjąć je z patelni,  wtedy dodać cebulkę i smażyć aż straci swój kolor surowizny i lekko zmięknie. Teraz już kolej na mięso, smażyć co chwilkę mieszając, aż lekko zbrązowieje. Dodać usmażony boczek, garść suszonych grzybków, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać tyle wody żeby mięso było przykryte.

tradycyjnya gulasz

Gotować na małym ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie. Dolewając wody w razie potrzeby co jakiś czas zamieszać. Na koniec rozmieszać mąkę z małą ilością wody i wlać do gotującego się sosu, zagotować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.

prosty gulasz

Podawać z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie ogórków kiszonych jest super. Smacznego