Zawsze przygotowuję się do zimy, lubię mieć własne owoce i przetwory. To nie jest nic wielkiego, ale miło tak wyjąć w zimie truskawki i coś fajnego z nich zrobić. Nie muszę biec do sklepu tylko zajrzeć do lodówki.
Zdrowe truskawki myjemy, odsączyć, lekko wysuszyć , zdjąć szypułki. Osuszone truskawki wkładamy do woreczków przeznaczonych do mrożenia i wkładamy do zamrażarki. Nigdy nie upychamy ani nie wkładamy jeden worek na drugi, dopiero jak zamarzną możemy ułożyć je bliżej i w inny sposób.
Drugim sposobem w jaki mrożę truskawki to – myję suszę tak samo i potem rozkładam na dużej tacce i wkładam do zamrażarki. Jak już są zamrożone wkładam do woreczków. Kilka małych woreczków zostawiam z szypułkami do dekoracji na później.
Wykorzystuję takie truskawki do placków, deserów, sorbetów itp.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.