Sezon truskawkowy rozpoczęty, truskawki pyszne. Ciasto z truskawkami to raj dla podniebienia. Bardzo proste i szybkie ciasto.

truskawkowe ciaso

Ciasto – masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładką puszystą masę, dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać.

Pieczenie – formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno masłem i posypać bułką tartą lub kaszką manną. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C  30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. jak po wyciągnięciu patyczek będzie suchy, to ciasto jest upieczone.

truskawki

Odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia.

Odciąć górę ciasta około 1 cm i pokruszyć.

Masa śmietanowa – śmietanę ubić na sztywną pianę na koniec wsypać śnieżkę i szybko wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki truskawki, wymieszać delikatnie ze śmietaną. Nałożyć kopiec ze śmietany i truskawek, obsypać pokruszonym ciastem. Lekko przygnieść.