Takie placuszki są pych, można je podawać w dowolny sposób. Super smakują z poduszonymi owocami, bitą śmietaną, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem.

Twarogowe placuszki

Białka  ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, twaróg utrzeć na gładką masę. Najlepiej zrobić do blenderem. Połączyć żółtka z twarogiem, mąką i sodą, utrzeć na gładką masę. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie tylko łyżką.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placuszki. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami. Są przepyszne, puszyste i delikatne.

Thermimix – nałożyć motylek, dodać białka, szczyptę soli, czas 3 minuty, obroty 3

– wyjąć białka, dodać żółtka cukier, cukier waniliowy, czas 30 sek obroty 4

– zdjąć motylek, dodać twaróg, mąkę, sodę, czas 30 sek, obroty 5