Pyszne ciasto z gruszkami, łatwe w wykonaniu i pięknie wygląda 🙂

ciasto ucierne

Gruszki obrać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Na gorącej patelni roztopić brązowy cukier i miód, dodać gruszki. Wycisnąć sok z jednej cytryny, zamieszać. Smażyć na wysokiej temperaturze, gruszki lekko się zarumienią i wchłoną karmel. Obsmażyć z dwóch stron, nie dopuścić żeby się rozgotowały. Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia, wszystko z patelni wykorzystać.

ciasto z gruszkami

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodawać po jajku nie przerywając mieszania. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonymi migdałami. Dodawać do ciasta na przemian ze śmietaną, wymieszać na gładką masę.

gruszki w cieście

Blaszkę ( 35×25 cm)( można użyć mniejszej, ale wtedy ciasto będzie wyższe a gruszek musicie dodać mniej, czas pieczenia dłuższy) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, na górę poukładać gruszki i obsypać płatkami migdałowymi. Ilość gruszek zależy od wielkości.

Pieczenie–  piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 35-40 minut. Jak już ciasto będzie ładnie zarumienione to oznacza, że jest gotowe. Każdy piekarnik piecze inaczej. Tu w Polsce mam nowy i piecze dużo szybciej jak ten w Anglii, dlatego zawsze radzę Wam patrzeć i kontrolować stan upieczenia.

gruszkowe ciasto

Można polać cukrem pudrem lub posypać samym cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne, polecam

Thermomix-  do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, obroty 3, czas 2 minuty

mieszać obroty 3 i dodawać co chwilkę po jednym jajku

dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, obroty 4, czas 1 minuta