Pyszne puszyste ciasto z owocami. Ciasto jest puszyste i delikatne. Polecam bardzo.
Kasię utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym żółtku i za każdym razem wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec ciasto 30 minut. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, obsypać owocami. Możecie obsypać samymi porzeczkami. Ja miałam maliny więc dodałam pół na pół z porzeczkami.
Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Jak po wyjęciu patyczek jest suchy to oznacza że jest upieczone. Ostudzić ciasto i polać lukrem.
Lukier – cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać nim ciasto. Soku dodać tyle żeby uzyskać dość gęstą konsystencję lukru.
Ciasto pycha
Jak się całować
6 lipca, 2020 o 20:44
Wygląda przepysznie 😉
Maria Gorlik
6 lipca, 2020 o 20:58
Smakuje też wybornie. Polecam.