Następne danie dla Penny, która jest wegetarianką, bałam się trochę tej kolacji bo nie byłam pewna co ona lubi. Ona i jej mąż byli zachwyceni, ja zresztą też jeszcze dzisiaj miałam to danie w pracy na lunch.
Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć łyżką środki , posypać solą wszystkie kawałki i zostawić, żeby pozbyć się gorzkawej wody z bakłażana. Odwrócić bakłażana do góry spodem i położyć na kratkę z piekarnika( raszki) ,żeby łatwiej nam woda z bakłażanów spływała. Potem umyć, wysuszyć i doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
Ugotować ryż, nie musi być całkowicie miękki.
Jeżeli macie świeże kurki, to dokładnie je umyć , odcedzić. Jeżeli użyjecie ze słoika to tylko odcedzić. Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulkę, kurki i smażyć chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Dolewamy śmietanę. Dokładnie wymieszać dodać posiekaną pietruszkę,wydrążone środki bakłażanów, pokroić na drobne kawałki dodać do masy z kurkami, dodać także ryż. Włożyć farsz do wydrążonych bakłażanów.
Posypać bakłażany potartym serem.
Przygotujemy sos pietruszkowy: na patelni roztopić masło dodać mąkę , wymieszać, wlać mleko podgrzewać cały czas mieszając.( Nie czekamy aż masło z mąką zbrązowieje )Szybko mieszać, żeby pozbyć się wszystkich grudek, dodać gałkę muszkatołową i posiekaną pietruszkę doprawić solą i pieprzem. Jeżeli będzie trochę za gęsty dolać troszeczkę więcej mleka. Wylać sos na bakłażany .
Przykryć naczynie , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut.
Są przepyszne, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.