Wyszło pyszne, polecam. Gdyby ktoś miał ochotę dodać mięso lub krewetki to będzie również super. Ja zdecydowałam się zrobić w wersji wegetariańskiej, ponieważ po świętach chcieliśmy coś delikatniejszego. Robiąc to danie dla dzieci omijamy chili. Mój wnuk się zajadał.

curry

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, nie dopuścić żeby zbrązowiała. Dodać kolendrę, kminek, paprykę słodką, chili pokrojoną drobno, posiekany ząbek czosnku, kurkumę. Ziarenka kardamonu potłuc w moździerzu i wyjąć suche skorupki. Na patelnię dodać  ziarenka. Wszystko wymieszać i smażyć 1 minutę. Wlać mleczko kokosowe, wodę z ciecierzycy i ciecierzycę.  Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

curry

Gotować 5 minut. Wrzucić umyty i osuszony szpinak. Wymieszać i gotować 1 minutę.

Podawać z bułkami, chlebkiem lub jak ja z indyjskim chlebkiem chapatis

Danie pyszne, szczerze polecam.